Bardzo smaczne ciasto z delikatnym kremem, do porannej lub popołudniowej kawy :)
Składniki na krem:
mleko 500 ml
masło lub margaryna 100 g
krem karpatka w proszku
Wykonanie kremu:
W 200 ml mleka mieszamy zawartość torebki, pozostałe 250 ml mleka zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy rozprowadzony w 250 ml mleka karpatkę w proszku. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 3 minuty) energicznie rozcierając ewentualne grudki. Studzimy masę. Wystudzoną masę przekładamy do misy miksera i miksujemy, stopniowo dodając miękki tłuszcz. Po dokładnym zmiksowaniu mamy gotowy krem.
Składniki na ciasto:
mleko 250 ml (1 szklanka)
masło 125 gram
jaja kurze 4 szt.
mąka pszenna 150 gram (1 szklanka)
proszek do pieczenia pół łyżeczki
Forma do pieczenia:
25 cm x 36 cm
Wykonanie ciasta:
Zagotowujemy mleko z tłuszczem, dodajemy mąkę. Grzejemy na małym ogniu (około 1 minuty) energicznie rozcierając masę. Masę studzimy i przekładamy do misy miksera. Do ostudzonej masy dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy kolejno jajka i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Zmiksowaną masę dzielimy na dwie części. Połowę masy rozprowadzamy cienką warstwę na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze o wymiarach 25 x 35 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza (bez termo obiegu) i pieczemy przez 5-10 minut (U mnie w piekarniku piekło się 6 minut). Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza (bez termo obiegu) i pieczemy jeszcze około 20 minut (u mnie piekło się 12 minut), do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika po 10 minutach. Drugą połowę ciasta pieczemy tak samo. Upieczone i wystudzone ciasto przekładamy kremem i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz