Sałatka warzywna zrobiona z tegorocznych młodych warzyw, młodych ziemniaków, młodego selera, pora i kiszonych ogórków. Marynowana marchewka i zielony groszek był ze słoika. Całość doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz z dodatkiem musztardy i majonezu.
Składniki:
młode ziemniaki 6 szt.
seler 1 szt.
por 1 szt.
kiszone ogórki 4 szt.
kurze jajka 6 szt.
zielony groszek z marchewką 1 słoik 470 g
majonez 4 łyżki
musztarda 3 łyżki
oliwa z pestek winogron 4 łyżki
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
Wykonanie:
Wymyte ziemniaki i seler gotujemy ze skórką do ich miękkości, takie na al dente. Kurze jajka także gotujemy na twardo i po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Ostudzone ziemniaki i seler obieramy ze skórek i także kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i por również kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki umieszczamy w większej misce, dodajemy osączony zielony groszek z marchewką i mieszamy wszystkie składniki. Całość doprawiamy solą i ziołowym pieprzem do smaku, dodajemy oliwę i mieszamy. Do pomieszanych składników dodajemy musztardę i majonez i ponownie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce żeby przegryzły się smaki. Po kilku godzinach sałatka nadaje się do jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz