sobota, 22 lipca 2023

Jabłka w kruchym cieście.


Upieczone w kruchym cieście jabłka pokrojone w kostkę, przykryte pianką i posypane kruszonką. Polecam.

Składniki:

jabłka 4 szt.

cukier puder do posypania ciasta

blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 1 szklanka

mąka pszenna Typ 450 2 szklanki

margaryna Kasia 1 kostka 

cukier 3 łyżki 

żółtka 4 szt.

proszek do pieczenia 2 łyżeczki 

cukier waniliowy 

kasza manna do posypania spodu ciasta

Pianka:

białka z 4 jajek

cukier pół szklanki 

kisiel

Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem i posypane kaszą manną układamy kostki jabłek wymieszanych z cynamonem. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych owoców. Wierzch warstwy piany posypujemy kawałkami pozostałego ciasta. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz