Upieczone w kruchym cieście jabłka pokrojone w kostkę, przykryte pianką i posypane kruszonką. Polecam.
Składniki:
jabłka 4 szt.
cukier puder do posypania ciasta
blacha 30/25/6 cm
Ciasto:
mąka krupczatka 1 szklanka
mąka pszenna Typ 450 2 szklanki
margaryna Kasia 1 kostka
cukier 3 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy
kasza manna do posypania spodu ciasta
Pianka:
białka z 4 jajek
cukier pół szklanki
kisiel
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem i posypane kaszą manną układamy kostki jabłek wymieszanych z cynamonem. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych owoców. Wierzch warstwy piany posypujemy kawałkami pozostałego ciasta. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz