Nasz tradycyjny schabowy, podany z ziemniakami i sałatką ze słoja, zrobioną z szatkowanej kapusty, papryk, ogórka, cebuli i marchwi.
Składniki:
2 grubsze plastry schabu
2 jajka
bułka tarta
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
młode ziemniaki 8 szt.
koperek do posypania
warzywna sałatka ze słoja (kapusta, ogórek, papryka, cebula, marchewka w zalewie słodko kwaśnej)
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry schabu smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem i z warzywną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz