Kapuśniak z kiszonej, młodej kapusty z marchwią ugotowany na kości od karczku wieprzowego i kiełbasie śląskiej.
Składniki:
cała kość od karczku
kiszona, młoda kapusta 1 słoik 900 ml
ziemniaki 3 duże
pomidory krojone 1 puszka
pasta rosołowa 2 łyżki
suszona włoszczyzna 2 łyżki
kasza pęczak 3 łyżki
woda 3 litry
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 6-8 ziaren
natka pietruszki
koper
majeranek
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
kiełbasa śląska 3 szt.
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę w większym garnku. Do gotującej wody wkładamy wcześniej wymytą kość od karczku i gotujemy ją do miękkości i odchodzenia mięsa od kości, około 60 minut. Ugotowaną kość wyjmujemy na talerz, studzimy i obieramy z mięsa. Obrane mięso wkładamy do garnka z pokrojonymi ziemniakami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną. Podczas gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podczas gotowania dodajemy opłukaną kaszę pęczak i gotujemy do miękkości ziemniaków. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę 3 kiełbaski śląskie. Usmażone dodajemy do garnka wraz z odciśniętą kiszoną kapustą. Całość gotujemy 60 minut. Podczas końcówki gotowania dodajemy pomidory krojone w kostkę, majeranek, natkę pietruszki, koper i jeszcze chwilę gotujemy. Ugotowaną zupę podajemy na gorąco z domowym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz