sobota, 29 lipca 2023

Kapuśniak z młodej, kiszonej kapusty.


Kapuśniak z kiszonej, młodej kapusty z marchwią ugotowany na kości od karczku wieprzowego i kiełbasie śląskiej.

Składniki:

cała kość od karczku

kiszona, młoda kapusta 1 słoik 900 ml

ziemniaki 3 duże

pomidory krojone 1 puszka

pasta rosołowa 2 łyżki

suszona włoszczyzna 2 łyżki

kasza pęczak 3 łyżki

woda 3 litry

liście laurowe 3 szt.

ziele angielskie 6-8 ziaren

natka pietruszki

koper

majeranek

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

kiełbasa śląska 3 szt.

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę w większym garnku. Do gotującej wody wkładamy wcześniej wymytą kość od karczku i gotujemy ją do miękkości i odchodzenia mięsa od kości, około 60 minut. Ugotowaną kość wyjmujemy na talerz, studzimy i obieramy z mięsa. Obrane mięso wkładamy do garnka z pokrojonymi ziemniakami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną. Podczas gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podczas gotowania dodajemy opłukaną kaszę pęczak i gotujemy do miękkości ziemniaków. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę 3 kiełbaski śląskie. Usmażone dodajemy do garnka wraz z odciśniętą kiszoną kapustą. Całość gotujemy 60 minut. Podczas końcówki gotowania dodajemy pomidory krojone w kostkę, majeranek, natkę pietruszki, koper i jeszcze chwilę gotujemy. Ugotowaną zupę podajemy na gorąco z domowym pieczywem.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz