piątek, 28 lipca 2023

Kotlet schabowy, ziemniaki i sałatka.

 


Nasz tradycyjny schabowy, podany z ziemniakami i sałatką ze słoja, zrobioną z szatkowanej kapusty, papryk, ogórka, cebuli i marchwi.

Składniki:

2 grubsze plastry schabu

2 jajka

bułka tarta

sól do smaku 

pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

młode ziemniaki 8 szt.

koperek do posypania

warzywna sałatka ze słoja (kapusta, ogórek, papryka, cebula, marchewka w zalewie słodko kwaśnej)

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry schabu smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem i z warzywną sałatką.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz