niedziela, 9 lipca 2023

Sałatka warzywna z młodych warzyw.

 


Sałatka warzywna zrobiona z tegorocznych młodych warzyw, młodych ziemniaków, młodego selera, pora i kiszonych ogórków. Marynowana marchewka i zielony groszek był ze słoika. Całość doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz z dodatkiem musztardy i majonezu.

Składniki:

młode ziemniaki 6 szt.

seler 1 szt.

por 1 szt.

kiszone ogórki 4 szt.

kurze jajka 6 szt.

zielony groszek z marchewką 1 słoik 470 g

majonez 4 łyżki

musztarda 3 łyżki

oliwa z pestek winogron 4 łyżki

pieprz ziołowy do smaku

sól do smaku

Wykonanie:

Wymyte ziemniaki i seler gotujemy ze skórką do ich miękkości, takie na al dente. Kurze jajka także gotujemy na twardo i po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Ostudzone ziemniaki i seler obieramy ze skórek i także kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i por również kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki umieszczamy w większej misce, dodajemy osączony zielony groszek z marchewką i mieszamy wszystkie składniki. Całość doprawiamy solą i ziołowym pieprzem do smaku, dodajemy oliwę i mieszamy. Do pomieszanych składników dodajemy musztardę i majonez i ponownie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce żeby przegryzły się smaki. Po kilku godzinach sałatka nadaje się do jedzenia.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz