Do zrobienia sosu użyto bardzo ostrych papryk z których wcześniej zrobiono miksturę leczniczą, drobno pokrojone w całości papryczki zalałem oliwą z pestek winogron. Pozostały papryczki z częściowo odciągniętą ostrością, ale nadal bardzo ostre. Postanowiłem że nie można zmarnować papryczek i zrobiłem taki bardzo ostry sos o aromatycznym zapachu i smaku :) Sos z ostrych papryczek chili, z dodanymi pomidorami jest wyśmienity dla lubiących ostrą kuchnię. Jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Sosu nie trzeba niczym zagęszczać, smaki przypraw są tak dopasowane że najlepiej samemu zrobić i spróbować, bo nie da się tego smaku opisać :).
Składniki:
2 puszki pomidorów krojonych
1 cebula biała
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek kopru
1 pęczek świeżej bazylii
1 jabłko obrane (sam miąższ)
pół szklanki oliwy z pestek winogron (może być oliwa inna)
3 łyżki octu balsamicznego
sok z 1/2 cytryny
sos sojowy ciemny 3 łyżki
20 ostrych papryczek (5 czerwone habanero, 5 żółte habanero, 5 zielonych jalapeno, 5 chili golden cayenne)
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminku (najlepszy jest kumin)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
1 - Na patelni z 5 łyżkami oliwy dusimy 2 drobno pokrojone cebule i czosnek.
2 - Podduszone cebule przekładamy do garnka w którym będziemy przygotowywać pastę.
3 - Dodajemy drobno pokrojone papryczki, jabłko, olej, ocet, sok z cytryny, sos sojowy i 2 puszki pomidorów pokrojonych, bez skóry i wszystko gotujemy 30 minut.
4 - Zieleniny kroimy bardzo drobno i dokładamy do gotujących się papryk.
5 - Dodajemy wszystkie suche przyprawy, mieszamy, w razie potrzeby dolewamy troszkę przegotowanej wody.
6 - Po okresie gotowania, studzimy i ostudzoną zawartość garnka rozdrabniamy, blenderem na papkę.
7- Jeżeli chcemy gęściejszą papkę, to ponownie możemy podgotować trochę żeby wyparowała woda, ale cały czas mieszając po to żeby tworząca się pasta nie przywarła do dna garnczka.
8 - Tak przygotowaną pastą (sosem) napełniamy słoiczki, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.
9 - Wyjmujemy słoiczki, wycieramy i studzimy ustawiając je pokrywką do góry, nie do dołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz