sobota, 8 lipca 2023

Sos z ostrych papryczek.


Do zrobienia sosu użyto bardzo ostrych papryk z których wcześniej zrobiono miksturę leczniczą, drobno pokrojone w całości papryczki zalałem oliwą z pestek winogron. Pozostały papryczki z częściowo odciągniętą ostrością, ale nadal bardzo ostre. Postanowiłem że nie można zmarnować papryczek i zrobiłem taki bardzo ostry sos o aromatycznym zapachu i smaku :) Sos z ostrych papryczek chili, z dodanymi pomidorami jest wyśmienity dla lubiących ostrą kuchnię. Jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Sosu nie trzeba niczym zagęszczać, smaki przypraw są tak dopasowane że najlepiej samemu zrobić i spróbować, bo nie da się tego smaku opisać :).

Składniki: 

2 puszki pomidorów krojonych

1 cebula biała

1 cebula czerwona

3 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek kopru

1 pęczek świeżej bazylii

1 jabłko obrane (sam miąższ)

pół szklanki oliwy z pestek winogron (może być oliwa inna)

3 łyżki octu balsamicznego

sok z 1/2 cytryny

sos sojowy ciemny 3 łyżki

20 ostrych papryczek (5 czerwone habanero, 5 żółte habanero, 5 zielonych jalapeno, 5 chili golden cayenne)

5 łyżek cukru

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka kminku (najlepszy jest kumin)

1 łyżeczka mielonej kolendry

1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie: 

1 - Na patelni z 5 łyżkami oliwy dusimy 2 drobno pokrojone cebule i czosnek.

2 - Podduszone cebule przekładamy do garnka w którym będziemy przygotowywać pastę.

3 - Dodajemy drobno pokrojone papryczki, jabłko, olej, ocet, sok z cytryny, sos sojowy i 2 puszki pomidorów pokrojonych, bez skóry i wszystko gotujemy 30 minut.

4 - Zieleniny kroimy bardzo drobno i dokładamy do gotujących się papryk.

5 - Dodajemy wszystkie suche przyprawy, mieszamy, w razie potrzeby dolewamy troszkę przegotowanej wody.

6 - Po okresie gotowania, studzimy i ostudzoną zawartość garnka rozdrabniamy, blenderem na papkę.

7- Jeżeli chcemy gęściejszą papkę, to ponownie możemy podgotować trochę żeby wyparowała woda, ale cały czas mieszając po to żeby tworząca się pasta nie przywarła do dna garnczka.

8 - Tak przygotowaną pastą (sosem) napełniamy słoiczki, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

9 - Wyjmujemy słoiczki, wycieramy i studzimy ustawiając je pokrywką do góry, nie do dołu.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz