piątek, 14 lipca 2023

Suszony schab wieprzowy z przyprawami.


Schab suszony z przyprawami. Prosta i łatwa wędlina w przygotowaniu. Jest idealna do kanapek.

Składniki:

1,5 kg schabu wieprzowego bez kości (środkowego)

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej

gaza wyjałowiona 0,5m x 0,5m

Przyprawy:

2 łyżki suszonego majeranku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka granulowanego czosnku

1 łyżka pieprzu ugniecionego w moździerzu

1 łyżka kolendry ugniecionej w moździerzu

Wykonanie:

01 - Mięso myjemy, przed wymyciem wycinamy błony i przyrosty z mięsa, starannie osuszamy ręcznikami papierowymi. 

02 - Dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. 

03 - Mięso przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 32 godziny. 

04 - Codziennie przewracamy.

05 - Po 32 godzinach z mięsa wypłynęło sporo płynu, płyn wylewamy i myjemy dokładnie mięso z cukru. 

06 - Osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 32 godziny. 

07 - Codziennie przewracamy. 

08 - Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym.

09 - Dobrze osuszone mięso obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 32 godziny do lodówki. 

10 - Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 7 dni i do lodówki. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i jeść z chlebkiem posmarowanym masłem i plaster pomidorka.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz