sobota, 12 sierpnia 2023

Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i serem.

 


Uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków :) czyli, babka ziemniaczana :) Pyszne danie podane z zimnym zsiadłym mlekiem, lub gęstą śmietaną.

Składniki:

ziemniaki 7 szt.

jajka 3 szt.

mąka pszenna 0,5 szklanki

kasza manna 0,5 szklanki

kilka plastrów wędzonego boczku

kiełbaska śląska 10 dag

pół cebuli

żółty ser ementaler pół szklanki

Przyprawy:

sól morska 1 łyżka 

majeranek 2 łyżki

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, ser żółty, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaski i cebulę. Gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz