Uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków :) czyli, babka ziemniaczana :) Pyszne danie podane z zimnym zsiadłym mlekiem, lub gęstą śmietaną.
Składniki:
ziemniaki 7 szt.
jajka 3 szt.
mąka pszenna 0,5 szklanki
kasza manna 0,5 szklanki
kilka plastrów wędzonego boczku
kiełbaska śląska 10 dag
pół cebuli
żółty ser ementaler pół szklanki
Przyprawy:
sól morska 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, ser żółty, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaski i cebulę. Gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz