środa, 23 sierpnia 2023

Bigos mieszany.

 


Bigos ugotowany ze świeżej kapusty pozostałej po zdjęciu liści na gołąbki, kiszonej kapusty, śliwek oraz pokrojonych pieczarek, boczku i kiełbasy, doprawiony przyprawami.

Składniki:

kapusta świeża 1 kg

kapusta kiszona 500 g

marchew 2 szt.

pieczarki 40 dag

natka pietruszki

lubczyk

koper

boczek wędzony 40 dag

kiełbasa śląska 30 dag

suszona wegeta (suszone kawałki warzyw) 2 łyżki

liść laurowy 4 szt.

ziele angielskie 8 szt.

pasta rosołowa 1 łyżka

śliwki prezydent 6 szt.

sól do smaku

pieprz do smaku

koncentrat pomidorowy 200 g

Wykonanie:

Świeżą kapustę szatkujemy, obraną marchew kroimy w cieniutkie plasterki, wkładamy go garnka, liście laurowe, ziele angielskie, dodajemy sól, ale ostrożnie żeby nie był bigos za słony bo jeszcze dojdzie wędzony boczek i kiszona kapusta która też zawiera sól, podlewamy 800 ml wody i gotujemy 30 minut od momentu zagotowania. W między czasie kroimy w kostkę wymyte pieczarki, wędzony boczek i kiełbasę. Po 20 minutach gotowania dodajemy pokrojone pieczarki i mięsa, mieszamy i gotujemy dalej. Kiszoną kapustę lekko odciskamy z soku i wkładamy do gotujących się składników. Całość kilkakrotnie musimy wymieszać podczas gotowania. Bigos po dodaniu kiszonej kapusty gotujemy 60 minut i kilka razy musimy go przemieszać. Po godzinnym gotowaniu odstawiamy pod przykryciem. Wieczorem ponownie zagotowujemy i dodajemy pokrojone zieleniny i mrożone śliwki pokrojone w kostkę. Gotujemy ponownie 60 minut. I tak ja gotuję bigos trzy dni. Z rana godzinę i wieczorem godzinę. W drugim dniu gotowania możemy dodać pastę rosołową oraz pozostałe przyprawy. W trzecim dniu dodajemy koncentrat pomidorowy, próbujemy smak, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku i gotujemy 15 minut. Gotowy bigos możemy włożyć gorący do słoików, podać ze świeżym pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.











Smacznego !!!

1 komentarz: