Z podanego poniżej surowca wykonałem 2 salcesony. Bardzo polecam zrobić taki salceson, jest bardzo smaczny .
Surowiec:
golonka tylna 1,4 kg
nóżki wieprzowe 2 szt. 1,5 kg
ścinki od schabu 0,7 kg
Przyprawy do farszu:
Wszystkie przyprawy mieszamy.
sól 1 łyżka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz czarny pół łyżeczki
mielony liść laurowy 1/3 łyżeczki
mielone ziele angielskie 1/3 łyżeczki
czosnek granulowany 1 łyżeczka
kminek mielony pół łyżeczki
mielona papryka czerwona słodka 1 łyżka
szklanka wywaru z gotowania
Wykonanie:
Wymyte, oczyszczone nóżki, golonkę i ścinki ze schabu gotujemy do miękkości. Studzimy i oddzielamy mięso od kości. Skórkę z golonki i z nóżek rozgniatamy w rękach, a mięso chude kroimy w duże kawałki. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy 2 osłonki o śr.100 mm. 35-40cm. dług. Parzymy 35 minut w temp. 75 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy praską i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz