sobota, 4 maja 2024

Salceson wieprzowy z golonki.

 

Z podanego poniżej surowca wykonałem 2 salcesony. Bardzo polecam zrobić taki salceson, jest bardzo smaczny .

Surowiec:

golonka tylna 1,4 kg

nóżki wieprzowe 2 szt. 1,5 kg

ścinki od schabu 0,7 kg

Przyprawy do farszu:

Wszystkie przyprawy mieszamy.

sól 1 łyżka

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

pieprz czarny pół łyżeczki

mielony liść laurowy 1/3 łyżeczki

mielone ziele angielskie 1/3 łyżeczki

czosnek granulowany 1 łyżeczka

kminek mielony pół łyżeczki

mielona papryka czerwona słodka 1 łyżka

szklanka wywaru z gotowania

Wykonanie:

Wymyte, oczyszczone nóżki, golonkę i ścinki ze schabu gotujemy do miękkości. Studzimy i oddzielamy mięso od kości. Skórkę z golonki i z nóżek rozgniatamy w rękach, a mięso chude kroimy w duże kawałki. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy 2 osłonki o śr.100 mm. 35-40cm. dług. Parzymy 35 minut w temp. 75 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy praską i wkładamy do lodówki na kilka godzin.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz