wtorek, 22 sierpnia 2023

Gołąbki z mielonym mięsem i ryżem.

 


Gołąbki z nadzieniem zrobionym z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, zawiniętego w liście kapusty. Z podanego przepisu wyszło 15 dużych gołąbków.

Składniki:

kapusta 15 sparzonych liści plus 4 liście

łopatka wieprzowa zmielona z 3 ząbkami czosnku 1 kg

ryż 3/4 szklanki (szklanka 250 ml)

sól do smaku

pieprz do smaku

suszona włoszczyzna 2-3 łyżki

liście laurowe 4 szt.

ziele angielskie 8 szt.

świeży lubczyk

natka pietruszki

koper

Wykonanie:

W 300 ml wody gotujemy ryż. Gdy woda z ryżem zacznie gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy i czekamy 30 minut. Po 30 minutach ryż mieszamy, studzimy i dodajemy do zmielonego mięsa z czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Gotowy farsz zawijamy w parzone liście kapusty, formując gołąbki. Na dno większego garnka układamy na dno 2 liście kapusty, ziele angielskie, liście laurowe, suszoną włoszczyznę i gołąbki. Na wierzch kładziemy zielone natki lubczyku, pietruszki i koper. Przykrywamy wszystko 2 liśćmi kapusty, zalewamy wodą z łyżką soli i gotujemy do miękkości gołąbków około 60 minut. Po 60 minutowym gotowaniu możemy spróbować gołąbka czy jest dobry. Jeżeli jest dobry to bierzemy z garnka pół litra wywaru, mieszamy w nim 200 ml koncentratu pomidorowego, wlewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy jeszcze z 15 minut. Gotowe gołąbki możemy podać z pieczywem jak i z ugotowanymi ziemniakami i zrobionym sosem z wywaru w którym gotowały się gołąbki.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz