Mimo że niektórzy uważają że kiszenie ogórków w butelkach po wodzie jest nie zdrowe bo to plastik, jest trochę przesadzone. W butli ogóreczki kiszą się tylko 2 miesiące. Ogóreczki są twarde i smaczne, musimy tylko zaopatrzyć się w małe korniszony. Poniższy przepis jest na jedną 5 litrową butlę.
Skład:
2,5 kg. ogórków gruntowych (korniszony, małe)
3 łyżki soli kamiennej zwykłej
łodygi i baldachy kopru
mała główka czosnku świeżego
kawałek chrzanu
woda 2,5 litra
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, układamy w butli 5 litrowej na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek (ja kroję w plastry całą główkę czosnku). W miseczce rozpuszczam sól w zimnej wodzie (kranówce), próbuję smak i zalewam ogórki. Zakręconą butlę wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy wypuścić gaz z butli. Po dwóch miesiącach butlę z ogórkami przynosimy do mieszkania, zlewamy sok z kiszonych ogórków do pojemnika i nadcinamy górę butelki. Wyjmujemy całą zawartość do miski. Ogórki przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zalewamy słoiki ostałym sokiem z ogórków. Słoiki zakręcamy i wynosimy ponownie do piwnicy. Ogórki wychodzą bardzo smaczne i twarde. Możemy ogórków nie przekładać do słoików, ale bezpośrednio wyjmowanie ogórków z butli jest ciężkie i dlatego lepiej jest przenieść ogórki do słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz