Plastry schabu duszone w sosie podane z kluskami śląskimi i sałatką warzywną.
Składniki:
4 plastry schabu
ugotowane kluski śląskie PRZEPIS>>>
kompot z suszonych jabłek i pomarańczy
Przyprawy do smaku:
sól
pieprz
zioła prowansalskie
cebulka
Wykonanie:
Przyprawione plastry schabu i pokrojoną cebulkę smażymy z obu stron na złoty kolor, podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy na talerzyk, z pozostałej zawartości na patelni robimy sos dodając śmietanę i mąkę. Dokładnie mieszamy podgrzewając patelnię na małym ogniu. Do tak przygotowanego, doprawionego do smaku sosu, wkładamy wcześniej uduszone plastry schabu i na małym ogniu podgrzewamy około 5 minut, ciągle mieszając w celu dobrego połączenia się wszystkich składników. Sztuki mięsa podajemy z polanymi sosem kluskami śląskimi i sałatką warzywną ze słoika (domowej roboty) oraz z wcześniej ugotowanym kompotem z suszonych jabłek z dodatkiem skórek pomarańcza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz