czwartek, 10 sierpnia 2023

Sztuka mięsa ze schabu, kluski śląskie, sos, sałatka warzywna

 


Plastry schabu duszone w sosie podane z kluskami śląskimi i sałatką warzywną.

Składniki:

4 plastry schabu

ugotowane kluski śląskie  PRZEPIS>>>

kompot z suszonych jabłek i pomarańczy

Przyprawy do smaku:

sól 

pieprz 

zioła prowansalskie 

cebulka

Wykonanie:

Przyprawione plastry schabu i pokrojoną cebulkę smażymy z obu stron na złoty kolor, podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy na talerzyk, z pozostałej zawartości na patelni robimy sos dodając śmietanę i mąkę. Dokładnie mieszamy podgrzewając patelnię na małym ogniu. Do tak przygotowanego, doprawionego do smaku sosu, wkładamy wcześniej uduszone plastry schabu i na małym ogniu podgrzewamy około 5 minut, ciągle mieszając w celu dobrego połączenia się wszystkich składników. Sztuki mięsa podajemy z polanymi sosem kluskami śląskimi i sałatką warzywną ze słoika (domowej roboty) oraz  z wcześniej ugotowanym kompotem z suszonych jabłek z dodatkiem skórek pomarańcza.



Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz