piątek, 9 listopada 2018

Kluski z dziurką.



Kluski z dziurką, czyli kluski śląskie zrobione są z ugotowanych, zmielonych lub przeciśniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków. Kluski możemy podawać okraszone skwarkami, polane sosem lub jako dodatek do dań zamiast ziemniaków.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 5 szt.
mąka ziemniaczana
jajko kurze 1 szt.
sól

Wykonanie:

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, odcedzone, i ostudzone tłuczemy, studzimy, równo rozkładamy w miseczce. Dzielimy na cztery części, jedną część wykładamy do większej miseczki a puste miejsce po niej zapełniamy mąką ziemniaczaną. Całość przekładamy do większej miseczki z wyjętą częścią ziemniaków, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek i tniemy go na równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę w której palcem wgniatamy dziurkę. Tak zrobione kluski gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek do góry. Po ugotowaniu wyjmujemy kluski na talerz łyżką cedzakową. Gotowe kluski możemy podawać okraszone skwarkami, polane sosem lub jako dodatek do dań zamiast ziemniaków.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz