Składniki:
filet z mintaja 6 kostek (45 dag)
cebula 2 szt.
marchew 1 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
mielona papryka 1 łyżka
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 4 szt.
majeranek 1 łyżka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 200 g
drobno pokrojone natki pietruszki, lubczyku i kopru
olej do smażenia
Wykonanie:
Rozmrożone na sicie kostki fileta mintaja solimy, pieprzymy i smażymy na gorącym oleju po 5-6 minut z każdej strony. Usmażone przekładamy na talerz, a na patelnię z olejem w którym smażyła się ryba wkładamy startą na wiórki marchew i dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Podczas duszenia marchwi dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy marchew będzie na wpół miękka dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry cebule i całość dusimy pod przykryciem. Musimy kilka razy przemieszać marchew z cebulą na patelni. Po kilkunastu minutach duszenia dodajemy pokrojone natki pietruszki, lubczyka i kopru, mieszamy i dusimy dalej do miękkości cebuli i marchwi. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, majerankiem, ziołowym pieprzem i mieloną papryką. Całość dokładnie mieszamy. Do pojemnika na dno wkładamy część gotowego sosu. Na warstwę sosu układamy usmażoną rybę i ponownie przykrywamy sosem i na warstwę drugą wykładamy pozostałą rybę. Górę przykrywamy sosem, studzimy i ostudzone możemy przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin żeby smaki się przegryzły. Gotową rybkę z sosem pomidorowym podajemy ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz