czwartek, 21 września 2023

Mintaj w sosie pomidorowym.

 


Filet z mintaja zrobiony z sosem pomidorowym w którego skład wchodzi pokrojone dwie cebule, starta jedna marchew i koncentrat pomidorowy. Całość doprawione liściem laurowym, zielem angielskim sosem sojowym ciemnym, solą, mieloną papryką i pieprzem.

Składniki:

filet z mintaja 6 kostek (45 dag)

cebula 2 szt.

marchew 1 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

mielona papryka 1 łyżka

liść laurowy 1 szt.

ziele angielskie 4 szt.

majeranek 1 łyżka

sos sojowy ciemny 2 łyżki

koncentrat pomidorowy 200 g

drobno pokrojone natki pietruszki, lubczyku i kopru

olej do smażenia

Wykonanie:

Rozmrożone na sicie kostki fileta mintaja solimy, pieprzymy i smażymy na gorącym oleju po 5-6 minut z każdej strony. Usmażone przekładamy na talerz, a na patelnię z olejem w którym smażyła się ryba wkładamy startą na wiórki marchew i dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Podczas duszenia marchwi dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy marchew będzie na wpół miękka dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry cebule i całość dusimy pod przykryciem. Musimy kilka razy przemieszać marchew z cebulą na patelni. Po kilkunastu minutach duszenia dodajemy pokrojone natki pietruszki, lubczyka i kopru, mieszamy i dusimy dalej do miękkości cebuli i marchwi. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, majerankiem, ziołowym pieprzem i mieloną papryką. Całość dokładnie mieszamy. Do pojemnika na dno wkładamy część gotowego sosu. Na warstwę sosu układamy usmażoną rybę i ponownie przykrywamy sosem i na warstwę drugą wykładamy pozostałą rybę. Górę przykrywamy sosem, studzimy i ostudzone możemy przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin żeby smaki się przegryzły. Gotową rybkę z sosem pomidorowym podajemy ze świeżym pieczywem.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz