Pyszne kruche ciasto upieczone ze śliwkami. Proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
śliwki węgierki 60 dag bez pestek
cynamon 12 g
kasza manna 3 łyżki
kisiel wiśniowy
blacha 30/25/6 cm
Ciasto:
mąka krupczatka 1 szklanka
mąka pszenna Typ 450 2 szklanki
margaryna Kasia 1 kostka
cukier 3 łyżki
żółtka 5 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy
Pianka:
białka z 5 jajek
cukier puder 3 łyżki
kisiel malinowy
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone dno formy ciastem nakłuwamy specjalnym wałkiem lub widelcem. Tak przygotowane dno formy posypujemy kaszą manną (1 łyżka), wykładamy pokrojone w kostkę śliwki, wymieszane z kisielem, kaszą manną (2 łyżki) i cynamonem. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę śliwek. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym, startym, pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku, ostudzone możemy posypać cukrem pudrem, jak kto lubi. Kroimy ostrym nożem na 12 porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz