piątek, 22 września 2023

Ciasto kruche ze śliwkami.

 


Pyszne kruche ciasto upieczone ze śliwkami. Proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

śliwki węgierki 60 dag bez pestek

cynamon 12 g

kasza manna 3 łyżki

kisiel wiśniowy 

blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 1 szklanka

mąka pszenna Typ 450 2 szklanki

margaryna Kasia 1 kostka 

cukier 3 łyżki 

żółtka 5 szt.

proszek do pieczenia 2 łyżeczki 

cukier waniliowy 

Pianka:

białka z 5 jajek

cukier puder 3 łyżki 

kisiel malinowy

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone dno formy ciastem nakłuwamy specjalnym wałkiem lub widelcem. Tak przygotowane dno formy posypujemy kaszą manną (1 łyżka), wykładamy pokrojone w kostkę śliwki, wymieszane z kisielem, kaszą manną (2 łyżki) i cynamonem. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę śliwek. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym, startym, pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku, ostudzone możemy posypać cukrem pudrem, jak kto lubi. Kroimy ostrym nożem na 12 porcji.















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz