Usmażona, lekko podduszona bitka z karczku podana z ziemniakami polanymi sosem i marynowanymi ogóreczkami.
Składniki:
plastry karczku 2 szt.
ziemniaki 8 szt.
ogórki marynowane 6 szt.
sos z konserwy słoikowej 1 mały słoiczek
tłuszcz do smażenia
Przyprawy:
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Dodatkowo:
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Plastry karczku lekko rozbijamy pięścią, solimy, pieprzymy i smażymy na gorącym oleju do ich zarumienienia. Podczas smażenia wielokrotnie przewracamy i gdy będą już zarumienione z obu stron podlewamy troszkę przegotowaną wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W między czasie podgrzewamy sos i gotujemy ziemniaki. Gotowe bitki z karczku podajemy z ugotowanymi polanymi sosem ziemniakami, posypanymi drobno pokrojoną natką pietruszki, oraz z marynowanymi ogóreczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz