wtorek, 17 października 2023

Bitka z karczku, ziemniaki z sosem i ogóreczki marynowane.

 


Usmażona, lekko podduszona bitka z karczku podana z ziemniakami polanymi sosem i marynowanymi ogóreczkami.

Składniki:

plastry karczku 2 szt.

ziemniaki 8 szt.

ogórki marynowane 6 szt.

sos z konserwy słoikowej 1 mały słoiczek 

tłuszcz do smażenia

Przyprawy:

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

Dodatkowo:

natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Plastry karczku lekko rozbijamy pięścią, solimy, pieprzymy i smażymy na gorącym oleju do ich zarumienienia. Podczas smażenia wielokrotnie przewracamy i gdy będą już zarumienione z obu stron podlewamy troszkę przegotowaną wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W między czasie podgrzewamy sos i gotujemy ziemniaki. Gotowe bitki z karczku podajemy z ugotowanymi polanymi sosem ziemniakami, posypanymi drobno pokrojoną natką pietruszki, oraz z marynowanymi ogóreczkami.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz