Kotlet mielony z łopatki wieprzowej podany z ziemniakami i sałatką z kapusty, ogórków i papryk oraz z marynowaną papryką.
Składniki:
mięso wieprzowe, mielone z łopatki 1 kg
ziemniaki 6 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek do smaku
czosnek 3 ząbki
cebula połowa
jajka kurze 2 szt.
sałatka warzywna 1 słoik
marynowana papryka
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wypłukane, osuszone mięso mielimy razem z czosnkiem i cebulą, doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem do smaku, wbijamy jajka i wyrabiamy farsz do odpowiedniej kleistości. Z farszu formujemy kotlety i układamy na rozgrzanej z tłuszczem patelni. Smażymy kotlety z obu stron na rumiany kolor, kilkakrotnie przewracamy kotlety podczas smażenia. W międzyczasie obieramy ziemniaki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami, sałatką z kapusty, ogórków i papryk oraz z marynowaną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz