wtorek, 28 listopada 2023

Bitka schabu w sosie cebulowym.

 

Duszone w sosie cebulowym plastry schabu podane z ugotowanymi ziemniakami polanymi sosikiem z cebulką oraz z marynowanym ogórkiem.

Składniki:

schab 2 plastry

cebula 2 szt.

ziemniaki 5-6 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek

suszona papryka

tłuszcz do smażenia

marynowane ogórki

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy pięścią z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Obrane cebule kroimy w pół plastry umieszczamy w miseczce, solimy pieprzymy i posypujemy majerankiem, całość mieszamy. Na gorącym tłuszczu smażymy plastry schabu z obu stron na rumiany kolor, dodajemy cebulę i dusimy pod przykryciem do zeszklenia się cebuli. Gdy cebula będzie zeszklona podlewamy wodą i dusimy do miękkości mięsa. Na koniec duszenia dodajemy suszoną paprykę, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. W między czasie gotujemy ziemniaki. Duszone plastry schabu podajemy z ziemniakami i marynowanym ogórkiem, ziemniaki i mięso polewamy wytworzonym sosem z cebulką.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz