Duszone w sosie cebulowym plastry schabu podane z ugotowanymi ziemniakami polanymi sosikiem z cebulką oraz z marynowanym ogórkiem.
Składniki:
schab 2 plastry
cebula 2 szt.
ziemniaki 5-6 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek
suszona papryka
tłuszcz do smażenia
marynowane ogórki
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy pięścią z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Obrane cebule kroimy w pół plastry umieszczamy w miseczce, solimy pieprzymy i posypujemy majerankiem, całość mieszamy. Na gorącym tłuszczu smażymy plastry schabu z obu stron na rumiany kolor, dodajemy cebulę i dusimy pod przykryciem do zeszklenia się cebuli. Gdy cebula będzie zeszklona podlewamy wodą i dusimy do miękkości mięsa. Na koniec duszenia dodajemy suszoną paprykę, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. W między czasie gotujemy ziemniaki. Duszone plastry schabu podajemy z ziemniakami i marynowanym ogórkiem, ziemniaki i mięso polewamy wytworzonym sosem z cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz