Smakowita, rozgrzewająca zupa ugotowana z kiszonej kapusty na wieprzowej golonce.
Składniku:
golonka wieprzowa tylna 1 szt.
kiszona kapusta 70 dag (lekko odciśnięta z soku)
ziemniaki 3-4 szt.
puszka pomidorów krojonych
kasza pęczak 3 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
suszone warzywa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 6 szt.
Wykonanie:
Wymytą golonkę wieprzową bez skóry gotujemy 90 minut do miękkości mięsa. Po zdjęciu szumowin dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżeczkę soli. Po ugotowaniu golonki oddzielamy mięso od kości, rozdrabniamy go nożem. Do oddzielnego garnka wlewamy wywar z gotowania golonki bez liści laurowych i ziela angielskiego. Do gotującego się wywaru dodajemy pastę rosołową, rozdrobnione mięso z golonki, pokrojone w kostkę ziemniaki, suszone warzywa i 3 łyżki pęczaku, gotujemy do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy rozdrobnioną nożem kiszoną kapustę i gotujemy 90 minut do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy majeranek, pieprz ziołowy i pokrojone pomidory z puszki. Całość mieszamy i jeszcze gotujemy kilka minut. Zupę podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz