poniedziałek, 27 listopada 2023

Kapuśniak z kiszonej kapusty na golonce.

 


Smakowita, rozgrzewająca zupa ugotowana z kiszonej kapusty na wieprzowej golonce.

Składniku:

golonka wieprzowa tylna 1 szt.

kiszona kapusta 70 dag (lekko odciśnięta z soku)

ziemniaki 3-4 szt.

puszka pomidorów krojonych

kasza pęczak 3 łyżki

pasta rosołowa 1 łyżka

suszone warzywa 2 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 1 łyżka

liście laurowe 3 szt.

ziele angielskie 6 szt.

Wykonanie:

Wymytą golonkę wieprzową bez skóry gotujemy 90 minut do miękkości mięsa. Po zdjęciu szumowin dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżeczkę soli. Po ugotowaniu golonki oddzielamy mięso od kości, rozdrabniamy go nożem. Do oddzielnego garnka wlewamy wywar z gotowania golonki bez liści laurowych i ziela angielskiego. Do gotującego się wywaru dodajemy pastę rosołową,  rozdrobnione mięso z golonki,  pokrojone w kostkę ziemniaki, suszone warzywa i 3 łyżki pęczaku, gotujemy do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy rozdrobnioną nożem kiszoną kapustę i gotujemy 90 minut do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy majeranek, pieprz ziołowy i pokrojone pomidory z puszki. Całość mieszamy i jeszcze gotujemy kilka minut. Zupę podajemy na gorąco.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz