środa, 15 listopada 2023

Smażone indycze wątróbki.

 


Smakowite wątróbki indycze smażone z cebulką doprawione pieprzem i solą, podane z pieczywem jako ciepła przekąska.

Składniki:

wątróbki z indyka 70 dag

cebula 1 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

Wykonanie surówki:

Oczyszczone z błon i ścięgien wątróbki moczymy w zimnej wodzie kilka razy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojoną w ćwierć plastry cebulę doprawioną do smaku solą i ziołowym pieprzem. Smażymy do lekko słomkowego koloru. Na drugiej patelni smażymy oczyszczone z błon, panierowane w mące wątróbki kilka razy przewracając je na patelni. Gdy wątróbki będą usmażone dodajemy do nich usmażoną cebulę, całość mieszamy i chwilę jeszcze dusimy na małym ogniu. Usmażone wątróbki podajemy z pieczywem, najlepiej domowego wypieku jako ciepłą przekąskę.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz