wtorek, 14 listopada 2023

Babka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą.

 


Upieczona babka ziemniaczana w formie do wypieku babek. Babka jest bardzo smaczna na drugi dzień, podsmażona na oleju, podana z kwaśną , gęstą śmietaną 😀 Polecam 😊

Składniki:

ziemniaki 7 szt.

jajka kurze 3 szt.

mąka pszenna 3 łyżki

kasza manna 3 łyżki

kiełbaska głogowska 25 dag

cebula 1 szt.

Przyprawy:

sól 1 łyżeczka 

majeranek 2 łyżki

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Gdy kiełbasa i cebula się podsmaży, dodajemy całą zawartość z patelni do ciasta i dokładnie mieszamy. Smarujemy formę silikonową tłuszczem, wlewamy chochlą ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termo obiegiem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, musimy także piec do ładnego zarumienienia się babki. Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy talerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem, babka sama wyjdzie z formy. Babka smaczna jest podsmażana na drugi dzień, podana z kwaśną , gęstą śmietaną i bazylią. 











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz