czwartek, 14 grudnia 2023

Kotlet schabowy z ziemniakami i z kiszonymi buraczkami.

 


Usmażony kotlet schabowy podane z ziemniakami i duszonymi kiszonymi buraczkami.


Składniki:

2 grubsze plastry schabu

1 jajko

bułka tarta

sól, pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

0.5 kg. ziemniaków

1 słoiczek startych kiszonych buraczków

połowa małej cebuli

pół szklanki zakwasu buraczanego

susz kopru

Smażone kiszone buraczki:

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy starte kiszone buraczki z drobno posiekaną cebulą, doprawione pieprzem do smaku. W trakcie smażenia buraczków posypałem małą łyżeczką mąki i podlałem połową szklanki zakwasu z buraków.

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry naszego schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej i wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, odparowujemy i wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i wcześniej podsmażonymi buraczkami.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz