Tradycyjny mielony z farszem pieczarkowym, sałatką paprykowo cebulową ze słoika, danie lubiane przez wielu smakoszy.
Składniki:
1 kg. mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karczek)
pół cebuli
4 średnie pieczarki starte na wiórka
1 sucha bułka
2 jajka
smalec lub olej do smażenia
sól, pieprz, czosnek (2 ząbki), majeranek
6 ziemniaków
koper do posypania ziemniaków
Wykonanie:
Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i włożyć do miski z mielonym mięsem. Dodajemy 2 jajka, sól, startą cebulę i czosnek, wiórka pieczarek oraz pozostałe przyprawy, dobrze mieszamy jednocześnie próbując farsz na nasze kotlety. Na rozgrzanej patelni, na oleju lub smalcu smażymy uformowane z farszu kotlety na rumiany kolor z obu stron. W między czasie gdy smażą się nasze kotlety gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sałatką paprykowo cebulową ze słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz