piątek, 15 grudnia 2023

Kotlet mielony z pieczarkami, ziemniaki i sałatka paprykowo cebulowa.

 


Tradycyjny mielony z farszem pieczarkowym, sałatką paprykowo cebulową ze słoika, danie lubiane przez wielu smakoszy.

Składniki: 

1 kg. mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karczek)

pół cebuli

4 średnie pieczarki starte na wiórka

1 sucha bułka 

2 jajka

smalec lub olej do smażenia

sól, pieprz, czosnek (2 ząbki), majeranek

6 ziemniaków

koper do posypania ziemniaków

Wykonanie:

Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i włożyć do miski z mielonym mięsem. Dodajemy 2 jajka, sól, startą cebulę i czosnek, wiórka pieczarek oraz pozostałe przyprawy, dobrze mieszamy jednocześnie próbując farsz na nasze kotlety. Na rozgrzanej patelni, na oleju lub smalcu smażymy uformowane z farszu kotlety na rumiany kolor z obu stron. W między czasie gdy smażą się nasze kotlety gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sałatką paprykowo cebulową ze słoika.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz