Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.
Składniki:
mrożone kostki z miruny 6 szt.
cebula 2 szt.
papryka czerwona 1 szt
papryczki ostre piri piry 4 szt.
marchew 1 szt.
krojone pomidory z puszki
por 1 liść
natka pietruszki
listki laurowe 2 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
pasta rosołowa (domowa) 1 łyżka
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz kolorowy do smaku
papryka czerwona mielona (słodka 1 łyżka)
starta gałka muszkatołowa połowa
Wykonanie:
Rozmrożone na sicie kostki ryby doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, smażymy na gorącym oleju z każdej strony na lekko rumiany kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz a na oleju w którym smażyła się ryba smażymy pokrojone w pół plastry cebule, startą na wiórki marchew, pokrojoną por, papryczki piri piri, listki laurowe, ziele angielskie i paprykę. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już w miarę miękkie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy gałką muszkatołową, mieloną papryką i sosem sojowym, całość mieszamy. Jeszcze chwilę dusimy i kończymy przygotowanie sosu. Gotową, ostudzoną rybę układamy warstwowo w pojemniku, warstwa sosu, warstwa ryby i tak do wykończenia składników. Wierzch musi zakrywać warstwa sosu. Rybę możemy spożywać na ciepło jak i na zimno, jak rybę zrobioną w konserwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz