piątek, 22 grudnia 2023

Schaby wieprzowe wędzone podpiekane.

 


Schaby wędzone metodą garnkową na zrębkach typu Borniak, olcha/buk.

Surowiec:

schab wieprzowy 1,7 kg.

Peklowanie na mokro:

Według tabeli Dziadka

ilość dni peklowania 5.

Dodatek do solanki:

liście laurowe, ziele angielskie i połowa główki czosnku.

Wykonanie:

Zalewę peklową robimy według tabeli "Dziadka". Podczas peklowania, mięso codziennie przewracamy i masujemy. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręcznikami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędzimy na zrębkach olcha / buk / brzoza, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni Celsjusza ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony. Wyjmujemy polędwicę z gara w którym wędziliśmy. Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimne wkładamy do lodówki.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz