Bardzo smaczne, pachnące pierniczki przygotowywane z ciasta dojrzewającego. Ciasto dojrzewało w chłodnym miejscu przez 5 tygodni. Gotowe ciasto po 5 tygodniach dojrzewania robi się gęściejsze i bardzo pachnące przyprawą do piernika. Pierniczki dekorowała nasza 6 letnia wnuczka Julia :)
Składniki na ciasto:
miód naturalny 50 dag
masło 250 g
cukier szklanka 250 ml
mąka pszenna Typ 450 1 kg
kurze jajka 3 szt.
mleko pół szklanki (125 ml)
soda 3 łyżeczki
sól pół łyżeczki
przyprawa korzenna 80 g
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy i przekładamy do emaliowanego garnka. Garnek z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto po tym czasie będzie gęściejsze. Po czasie dojrzewania wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną przeznaczymy na piernik a z drugiej części możemy zrobić pierniczki. Część ciasta przeznaczoną na pierniczki rozwałkowujemy na grubość pół centymetra i wycinamy foremkami pierniczki. Wycięte pierniczki układamy na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy, ostudzone pierniczki dekorujemy według swoich upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz