Bardzo smaczna zapiekanka z plasterków, szpinaku ziemniaków i fileta z ryby miruna.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
0,5 kg szpinaku mrożonego
0,5 kg filetów miruny
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
5 łyżek śmietany
Sos śmietanowy:
1,5 szklanki śmietany 18%
200 g sera startego żółtego
2 jajka
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki o grubości ok 0,5cm i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Rybę ugotować na parze, rozdrobnić oprószyć przyprawą do ryb, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Szpinak poddusić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę i doprawić solą i pieprzem. Dusić do odparowania wody, na koniec zabielić śmietaną.
2. Sos- śmietanę wymieszać z jajkami, dodać przyprawy i i 2-3 łyżki startego sera. W naczyniu do zapiekania układać warstwami - połowę ziemniaków, ryba, połowa sosu, szpinak, druga połowa ziemniaków i druga połowa sosu. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni, aż warstwa serowa stanie się zapieczona. Zapiekankę podajemy z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz