niedziela, 31 grudnia 2023

Zapiekanka ziemniaczana z Miruną i szpinakiem.

 


Bardzo smaczna zapiekanka z plasterków, szpinaku ziemniaków i fileta z ryby miruna.

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

0,5 kg szpinaku mrożonego 

0,5 kg filetów miruny

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki masła

sól do smaku

pieprz do smaku

przyprawa do ryb

pieprz cytrynowy

5 łyżek śmietany

Sos śmietanowy:

1,5 szklanki śmietany 18%

200 g sera startego żółtego

2 jajka

sól

pieprz

szczypta gałki muszkatołowej mielonej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki o grubości ok 0,5cm i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Rybę ugotować na parze, rozdrobnić oprószyć przyprawą do ryb, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Szpinak poddusić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę i doprawić solą i pieprzem. Dusić do odparowania wody, na koniec zabielić śmietaną.

2. Sos- śmietanę wymieszać z jajkami, dodać przyprawy i i 2-3 łyżki startego sera. W naczyniu do zapiekania układać warstwami - połowę ziemniaków, ryba, połowa sosu, szpinak, druga połowa ziemniaków i druga połowa sosu. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni, aż warstwa serowa stanie się zapieczona. Zapiekankę podajemy z sosem czosnkowym.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz