Tradycyjna sałatka warzywna, zawsze smakuje. Królowa wielu przyjęć i świąt. Polecam :)
Składniki:
ziemniaki 5 szt.(sałatkowe)
marchew z zielonym groszkiem 500 g
seler 1 szt.
por zielona część
jajka kurze 5 szt.
ogórki kiszone 0,5 kg
majonez swojski
musztarda 1 łyżka stołowa
pieprz ziołowy
sól do smaku
Przepis na majonez:
Skład:
2 żółtka jajek kurzych
szczypta soli
1 łyżka musztardy
odrobina pieprzu świeżo mielonego
0,5 litra oliwa z pestek winogrona (każdy dobiera olej taki jaki lubi)
ocet balsamiczny lub jabłkowy 2 łyżki stołowe
Wykonanie majonezu:
Solimy szczyptą soli dwa żółtka i ucieramy dodając po kolei składniki: 1 łyżkę musztardy, odrobinę pieprzu świeżo mielonego, powoli wlewamy oliwę, na końcu dodajemy ocet. Łączny czas ucierania (lub miksowania) wynosi około 20 minut.
Wykonanie:
Ziemniaki, seler i marchew wymyte, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Ugotowane jajka, obrane ze skorupek również kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i por także kroimy w drobną kostkę. Groszek zielony wysypujemy na sitko w celu osączenia. Tak przygotowane składniki wsypujemy do większej miski, mieszamy, solimy, pieprzymy i dalej mieszamy. Gdy sałatka jest dobrze doprawiona do smaku dodajemy wcześniej zrobiony majonez, musztardę i ponownie mieszamy. Sałatkę najlepiej jest spożywać minimum po 1-2 godzinach, aż przejdzie wszystkimi przyprawami a warzywa puszczą sok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz