wtorek, 5 grudnia 2023

Zupa klops.

 


Bardzo smaczna zupa klops z makaronem, zwana na Warmii, zupą klops. Może być również zamiast makaronu z ziemniakami.

Składniki:

2 litry wody

3 średnie marchwie

por

3 liście laurowe

4 ziela angielskie zgniecione w moździerzu

1 kostkę rosołową drobiową

sól, pieprz do smaku

świeży lubczyk

natka pietruszki

natka selera

koper

majeranek

sok z cytryny do smaku

1 łyżka mąki do zagęszczenia

śmietana do zabielenia

makaron kokardki

2 ząbki czosnku

0,5 kg. mielonej wieprzowiny z łopatki

1/3 szklanki bułki tartej

2 jajka

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Robimy klopsy:

Mięso mielone z dodatkiem bułki tartej, soli, pieprzu, majeranku i 2 jajkami dobrze wyrabiamy. Formujemy małe klopsy.

Gotujemy zupkę:

Do wrzącej wody wrzucamy marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, pokrojony w plasterki por i gotujemy. Gdy marchew jest już miękka wrzucamy klopsy i gotujemy, gdy zaczną klopsy wypływać do góry gotujemy jeszcze z 10 minut na małym ogniu. Klopsy wyjmujemy na talerz a naszą zupę doprawiamy solą, pieprzem, zieleninką pokrojoną drobno i sokiem z cytryny do smaku oraz zagęszczamy wymieszaną łyżkę mąki z wodą, zabielamy śmietaną jak komu pasuje i jeszcze na małym ogniu gotujemy 3-4 minuty. Wkładamy do talerza klopsy 2-3 szt. wcześniej ugotowany makaron kokardki, marchewkę z zupy i zalewamy zupką.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz