środa, 6 grudnia 2023

Szare kluski okraszone skwarkami.

 


Szare kluski ziemniaczane rzucane z łyżki, okraszone skwarkami z cebulą podane z surówką z kiszonej kapusty. 

Składniki:

Pulpa ziemniaczana (ciasto na kluski):

ziemniaki 2 kg (obranych)

jajka kurze 2 szt.

mąka ziemniaczana (skrobia z wyciśniętych ziemniaków)

mąka pszenna 5 kopiastych łyżek

sól 1 łyżka

Wykonanie ciasta na kluski:

Pulpę ziemniaczaną odciskamy przez ściereczkę na 70%, odciśnięty sok po odstaniu wylewamy, a osiadłe skrobia dodajemy do ciasta. Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto na kluski.

Okrasa:

podgardle 15 dag

1 cebula

majeranek 2 szczypty

pieprz do smaku

sól do smaku

Wykonanie okrasy:

Pokrojone w kostkę podgardle smażymy na patelni do ładnego zarumienienia się skwarek. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przyprawy. 

Surówka z kiszonej kapusty:

Składniki:

kiszona kapusta 40 dag

cebula połowa

pieprz ziołowy 2 szczypty

oliwa z pestek winogron 2-3 łyżki


Wykonanie surówki:

Kapustę lekko odciskamy z soku, możemy nożem troszkę rozdrobnić, sok wypijamy, jest bardzo zdrowy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, dodajemy olej i pieprz i mieszamy.

Wykonanie klusek:

W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy łyżeczką ciasto ziemniaczane, gotujemy partiami 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Zaraz po wrzuceniu kawałków ciasta do wody mieszamy łyżką, żeby kluski się nie sklejały. Gotowe kluski nakładamy na talerze, polewamy okrasą i podajemy z surówką z kiszonej kapusty.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz