Szare kluski ziemniaczane rzucane z łyżki, okraszone skwarkami z cebulą podane z surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
Pulpa ziemniaczana (ciasto na kluski):
ziemniaki 2 kg (obranych)
jajka kurze 2 szt.
mąka ziemniaczana (skrobia z wyciśniętych ziemniaków)
mąka pszenna 5 kopiastych łyżek
sól 1 łyżka
Wykonanie ciasta na kluski:
Pulpę ziemniaczaną odciskamy przez ściereczkę na 70%, odciśnięty sok po odstaniu wylewamy, a osiadłe skrobia dodajemy do ciasta. Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto na kluski.
Okrasa:
podgardle 15 dag
1 cebula
majeranek 2 szczypty
pieprz do smaku
sól do smaku
Wykonanie okrasy:
Pokrojone w kostkę podgardle smażymy na patelni do ładnego zarumienienia się skwarek. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przyprawy.
Surówka z kiszonej kapusty:
Składniki:
kiszona kapusta 40 dag
cebula połowa
pieprz ziołowy 2 szczypty
oliwa z pestek winogron 2-3 łyżki
Wykonanie surówki:
Kapustę lekko odciskamy z soku, możemy nożem troszkę rozdrobnić, sok wypijamy, jest bardzo zdrowy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, dodajemy olej i pieprz i mieszamy.
Wykonanie klusek:
W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy łyżeczką ciasto ziemniaczane, gotujemy partiami 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Zaraz po wrzuceniu kawałków ciasta do wody mieszamy łyżką, żeby kluski się nie sklejały. Gotowe kluski nakładamy na talerze, polewamy okrasą i podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz