niedziela, 7 stycznia 2024

Galareta z drobiu.

 

Galareta drobiowa zrobiona z ćwiartek kurczaka i szyi z indyka, z dodatkiem zielonego groszku.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 5 szt.

szyja z indyka 1 szt.

pasta rosołowa 2 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 1 łyżeczka

czosnek suszony 1 łyżeczka

liście laurowe 4 szt.

ziele angielskie 8 szt.

żelatyna spożywcza 75 g

Wykonanie:

Oczyszczone, wymyte mięsa z drobiu gotujemy do miękkości mięs, około 60 minut. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny. Gdy już nie będzie szumowin do garnka dodajemy pastę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, czosnek i majeranek. Gdy mięsa będą już miękkie na tyle żeby ładnie odchodziły od kości, wyjmujemy je do miski i studzimy. Ostudzone części drobiu obieramy z mięsa. Mięso rozdrabniamy, ale nie za drobno. Wywar z gotowania mięs przelewamy przez sitko, zagotowujemy i do gotującego dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia jej. Do wcześniej przygotowanych pojemników wkładamy mięso i zielony groszek. Ostudzonym rosołem zalewamy mięsa w pojemniczkach. Gdy galareta w pojemnikach będzie zimna, wstawiamy je do lodówki, najlepiej na noc. Po tym czasie możemy ją się zajadać.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz