Bardzo smaczna suszona kiełbasa, idealna do kanapek.
Składniki:
75 dag chudego mięsa (szynka, łopatka)
25 dag surowy boczek
sól wędzona 3 g/kg
sól peklowa 15 g/kg
2 czubate łyżki papryki ostrej wędzonej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka jałowca
3 ząbki czosnku
0,5 szklanki przegotowanej wody
cienkie jelita wieprzowe (ok.1.5m)
Przyprawy w ziarnach utłuc w moździerzu.
Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę 2x1cm (ja zmieliłem szarpakiem). Boczek pokroić w drobniejszą kostkę 05x05cm (ja zmieliłem na sitku 10mm.). Mięso i boczek wymieszać, dodać sole, przyprawy, wymieszać wlewając powoli wodę aż mięso zrobi się kleiste. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Mięsem napełnić jelita, skręcając odpowiedniej długości krążki. Kiełbasę powiesić w przewiewnym miejscu (temp. ok 20-22st.) ja robię nawiew wentylatorem po 30 minut do godziny dziennie, przez 10 dni następnie umieszczam w lodówce. Gotową kiełbasę przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz