Galareta drobiowa zrobiona z ćwiartek kurczaka i szyi z indyka, z dodatkiem zielonego groszku.
Składniki:
ćwiartki z kurczaka 5 szt.
szyja z indyka 1 szt.
pasta rosołowa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżeczka
czosnek suszony 1 łyżeczka
liście laurowe 4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
żelatyna spożywcza 75 g
Wykonanie:
Oczyszczone, wymyte mięsa z drobiu gotujemy do miękkości mięs, około 60 minut. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny. Gdy już nie będzie szumowin do garnka dodajemy pastę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, czosnek i majeranek. Gdy mięsa będą już miękkie na tyle żeby ładnie odchodziły od kości, wyjmujemy je do miski i studzimy. Ostudzone części drobiu obieramy z mięsa. Mięso rozdrabniamy, ale nie za drobno. Wywar z gotowania mięs przelewamy przez sitko, zagotowujemy i do gotującego dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia jej. Do wcześniej przygotowanych pojemników wkładamy mięso i zielony groszek. Ostudzonym rosołem zalewamy mięsa w pojemniczkach. Gdy galareta w pojemnikach będzie zimna, wstawiamy je do lodówki, najlepiej na noc. Po tym czasie możemy ją się zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz