sobota, 13 stycznia 2024

Pieczone udka i pierś kaczki.

 

Pieczone na patelni kacze udka i pierś, wcześniej marynowane w przyprawach, podane z ziemniakami, duszonymi pieczarkami z cebulką i marynowanym ogórkiem.

Składniki:

kacze udka 2 szt.

kacza pierś, cała z korpusem

mini pieczarki 250 g

cebula 1 szt.

sól do smaku

ziołowy pieprz do smaku

pieprz kolorowy do marynaty

czosnek suszony do marynaty

majeranek do marynaty

olej do marynaty

natka pietruszki

lubczyk

ziemniaki 12 szt. małe

marynowane ogóreczki

Wykonanie:

Wymyte, oczyszczone kawałki kaczki nacieramy przyprawami i odstawiamy na 1-2 godziny żeby przeszły przyprawami. Smażymy na gorącej patelni bez tłuszczu kilkakrotnie podlewając wodą. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia się mięsa oraz do jego miękkości. Na drugiej patelni dusimy przyprawione solą i pieprzem pieczarki z cebulą. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kawałki kaczki podajemy z ziemniakami, pieczarkami i marynowanym ogórkiem.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz