Pieczone na patelni kacze udka i pierś, wcześniej marynowane w przyprawach, podane z ziemniakami, duszonymi pieczarkami z cebulką i marynowanym ogórkiem.
Składniki:
kacze udka 2 szt.
kacza pierś, cała z korpusem
mini pieczarki 250 g
cebula 1 szt.
sól do smaku
ziołowy pieprz do smaku
pieprz kolorowy do marynaty
czosnek suszony do marynaty
majeranek do marynaty
olej do marynaty
natka pietruszki
lubczyk
ziemniaki 12 szt. małe
marynowane ogóreczki
Wykonanie:
Wymyte, oczyszczone kawałki kaczki nacieramy przyprawami i odstawiamy na 1-2 godziny żeby przeszły przyprawami. Smażymy na gorącej patelni bez tłuszczu kilkakrotnie podlewając wodą. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia się mięsa oraz do jego miękkości. Na drugiej patelni dusimy przyprawione solą i pieprzem pieczarki z cebulą. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kawałki kaczki podajemy z ziemniakami, pieczarkami i marynowanym ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz