piątek, 12 stycznia 2024

Zupa pomidorowa z ryżem, ziemniakami i klopsami.

 

Bardzo smaczna zupa pomidorowa ugotowana z ziemniakami, ryżem i klopsami z mięsa wieprzowego. Wersja zupy pomidorowej z ziemniakami, ryżem i klopsami jest smaczniejsza niż wersja z makaronem.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg

ryż 5 dag.

ziemniaki 2 szt.

domowa kostka rosołowa (lub kupna)

włoszczyzna suszona 3 łyżki

czosnek 1 ząbek

koncentrat pomidorowy 10 dag.

pieprz ziołowy

sól

natka pietruszki do posypania

śmietana do zabielenia

Wykonanie:

Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy: sól, pieprz ziołowy i czosnek, wyrabiamy mięso i formujemy klopsy. W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy kostkę rosołową, ziemniaki, marchew i ryż. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Podczas gotowania dodajemy wcześniej zrobione klopsy. Gotujemy wszystko do miękkości klopsów. Gdy ziemniaki, marchew i ryż będą miękkie dodajemy, pieprz, bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, lekko hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Zupę podajemy z klopsami, posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz