Bardzo smaczna zupa pomidorowa ugotowana z ziemniakami, ryżem i klopsami z mięsa wieprzowego. Wersja zupy pomidorowej z ziemniakami, ryżem i klopsami jest smaczniejsza niż wersja z makaronem.
Składniki:
mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
ryż 5 dag.
ziemniaki 2 szt.
domowa kostka rosołowa (lub kupna)
włoszczyzna suszona 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 10 dag.
pieprz ziołowy
sól
natka pietruszki do posypania
śmietana do zabielenia
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy: sól, pieprz ziołowy i czosnek, wyrabiamy mięso i formujemy klopsy. W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy kostkę rosołową, ziemniaki, marchew i ryż. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Podczas gotowania dodajemy wcześniej zrobione klopsy. Gotujemy wszystko do miękkości klopsów. Gdy ziemniaki, marchew i ryż będą miękkie dodajemy, pieprz, bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, lekko hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Zupę podajemy z klopsami, posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz