wtorek, 2 stycznia 2024

Salceson z golonki - biały

 

Salceson zrobiony jest z dużej, tylnej golonki wieprzowej, nóżek wieprzowych oraz ścinek z obróbki schabu. Jest super do kanapek.

Surowiec:

golonko tylna 1,4 kg

nóżki wieprzowe 4 szt. 1,9 kg

ścinki od schabu 0,5 kg

Przyprawy do farszu:

pieprz czarny łyżeczka 1

kolendra gnieciona łyżeczka 1

kminek cały łyżeczka 1

gałka muszkatołowa. łyżeczka 1

majeranek 2 łyżki

ziele ang., liść laurowy, czosnek (mielone) do smaku ja dałem po 0,5 łyżeczki,

czosnku 1 łyżeczka.

szklanka wywaru z gotowania

Wykonanie:

Wymyte, oczyszczone nóżki gotujemy około 1,5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości, golonkę bez kości i mięso (ścinki) ze schabu peklujemy na mokro 24 godziny i po tym czasie gotujemy razem z już gotowanymi wcześniej nóżkami. Studzimy i obieramy, skórkę z golonki i z nóżek rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych) a mięso chude w duże kawałki 2x10cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson, wyrobionym farszem napełniamy 2 osłonki o śr.100mm. 35-40cm. dług. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz