Salceson zrobiony jest z dużej, tylnej golonki wieprzowej, nóżek wieprzowych oraz ścinek z obróbki schabu. Jest super do kanapek.
Surowiec:
golonko tylna 1,4 kg
nóżki wieprzowe 4 szt. 1,9 kg
ścinki od schabu 0,5 kg
Przyprawy do farszu:
pieprz czarny łyżeczka 1
kolendra gnieciona łyżeczka 1
kminek cały łyżeczka 1
gałka muszkatołowa. łyżeczka 1
majeranek 2 łyżki
ziele ang., liść laurowy, czosnek (mielone) do smaku ja dałem po 0,5 łyżeczki,
czosnku 1 łyżeczka.
szklanka wywaru z gotowania
Wykonanie:
Wymyte, oczyszczone nóżki gotujemy około 1,5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości, golonkę bez kości i mięso (ścinki) ze schabu peklujemy na mokro 24 godziny i po tym czasie gotujemy razem z już gotowanymi wcześniej nóżkami. Studzimy i obieramy, skórkę z golonki i z nóżek rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych) a mięso chude w duże kawałki 2x10cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson, wyrobionym farszem napełniamy 2 osłonki o śr.100mm. 35-40cm. dług. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz