środa, 24 stycznia 2024

Sos pieczarkowy z warzywami na gęsto.

 

Bardzo smaczny sos pieczarkowy, idealny do ziemniaków, makaronu i kaszy. Z podanego przepisu wyszło 3 słoiki 0,6 litra sosu.

Składniki:

pieczarki 1 kg

papryka czerwona słodka 1 szt.

cebula biała 1 szt.

marchew 1 szt.

cukinia 1 szt. mała, młoda

natka pietruszki

koper

sos sojowy ciemny

Przyprawy:

sól morska

pieprz ziołowy

papryka suszona

pieprz czarny

ziele angielskie mielone

liść laurowy mielony

lubczyk

domowa kostka rosołowa 1 łyżka

Wykonanie:

Pieczarki, paprykę, cukinię i cebulę kroimy w plastry, marchew ścieramy na dużych oczkach, natkę pietruszki i koper kroimy drobno. Do garnka z 5-6 łyżkami oleju wkładamy pokrojone pieczarki i cebulę, solimy i dusimy do miękkości. Gdy pieczarki i cebula będą miękkie dodajemy startą marchew, pokrojoną paprykę i cukinię. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy suchymi przyprawami oraz dodajemy domową kostkę rosołową i troszkę sosu sojowego. Wszystko dusimy do miękkości wszystkich składników, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper i gotujemy bez przykrycia 15-20 minut żeby wyparowało troszkę wody która powstała podczas duszenia pieczarek i warzyw. Jeżeli składniki wszystkie są miękkie smak jest dobry to kończymy gotowanie i gorący sos wkładamy do słoików, zakręcamy wieczka słoików i pasteryzujemy we wrzącej wodzie 15 minut. Sos wykorzystujemy do dań oraz świetnie nadaje się do zrobienia farszu do kotletów mielonych, posmarowania pizzy czy do farszu nadziewanych baczków (policzków) wieprzowych. Jest dużo sposobów na wykorzystanie takiego sosu.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz