Bardzo smaczny sos pieczarkowy, idealny do ziemniaków, makaronu i kaszy. Z podanego przepisu wyszło 3 słoiki 0,6 litra sosu.
Składniki:
pieczarki 1 kg
papryka czerwona słodka 1 szt.
cebula biała 1 szt.
marchew 1 szt.
cukinia 1 szt. mała, młoda
natka pietruszki
koper
sos sojowy ciemny
Przyprawy:
sól morska
pieprz ziołowy
papryka suszona
pieprz czarny
ziele angielskie mielone
liść laurowy mielony
lubczyk
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
Wykonanie:
Pieczarki, paprykę, cukinię i cebulę kroimy w plastry, marchew ścieramy na dużych oczkach, natkę pietruszki i koper kroimy drobno. Do garnka z 5-6 łyżkami oleju wkładamy pokrojone pieczarki i cebulę, solimy i dusimy do miękkości. Gdy pieczarki i cebula będą miękkie dodajemy startą marchew, pokrojoną paprykę i cukinię. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy suchymi przyprawami oraz dodajemy domową kostkę rosołową i troszkę sosu sojowego. Wszystko dusimy do miękkości wszystkich składników, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper i gotujemy bez przykrycia 15-20 minut żeby wyparowało troszkę wody która powstała podczas duszenia pieczarek i warzyw. Jeżeli składniki wszystkie są miękkie smak jest dobry to kończymy gotowanie i gorący sos wkładamy do słoików, zakręcamy wieczka słoików i pasteryzujemy we wrzącej wodzie 15 minut. Sos wykorzystujemy do dań oraz świetnie nadaje się do zrobienia farszu do kotletów mielonych, posmarowania pizzy czy do farszu nadziewanych baczków (policzków) wieprzowych. Jest dużo sposobów na wykorzystanie takiego sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz