wtorek, 23 stycznia 2024

Chleb pszenny na żytnim na zakwasie z ziarnami.

 

Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, posypany pestkami dyni i słonecznika.

Składniki:

Zaczyn:

100 g mąki żytniej typ 720

120 ml wody

3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn

mąka pszenna chlebowa typ 750 - 500 g

woda przegotowana ostudzona  300 ml

sól 1 płaska łyżka

margaryna Kasia lub masło klarowne do posmarowania formy

pestki z dyni i słonecznika do posypania ciasta

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto (5 minut). Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki (keksówka 30 cm),  mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, chleb w formie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni grzałki (góra + dół), po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, wykładamy na kratkę do ostudzenia.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz