Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w dwóch formach keksowych, mniejszych o długości 25 cm.
Składniki:
kurze jajka 1 szt.
żółtka kurze 2 szt.
mąka 500 g
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 16 g
sól szczypta
świeże drożdże 40 g
ciepłe mleko 500 ml
ciepła woda 500 ml
rozpuszczone masło 50 g
olej 3 łyżki
jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru, odrobiną mąki i ciepłym mlekiem, odstawiamy do urośnięcia. W misce miksujemy jajko i żółtka z cukrami do białości, aż powstanie gęsta masa. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, sól, ciepłe mleko, ciepłą wodę, rozpuszczone masło, olej i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy ręcznie około 10-15 minut, do powstania gładkiego i elastycznego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do jego wyrośnięcia. Ciasto powinno powiększyć swoją masę dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Do wysmarowanych tłuszczem forem wkładamy ciasto, równamy, przykrywamy i czekamy 40-50 minut do jego ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub kokosem lub jak kto lubi kruszonką. Tak przygotowane formy wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy w foremkach. Ostudzone ciasto kroimy i się zajadamy popijając ciepłym mlekiem lub kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz