czwartek, 1 lutego 2024

Ciasto drożdżowe.

 

Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o wymiarach 250x110x100 mm, firmy Korzeniewscy. 

Składniki:

drożdże 3 dag

cukier 1/2 łyżki

mąka 0,5 kg

żółtka 3 szt.

pół łyżeczki soli

1 łyżka masła

cukier waniliowy 16 g

ciepłe mleko 250 (do wyrobienia ciasta)

jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka i szklankę mleka. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do wysmarowanej formy i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto smarujemy jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut (do suchego patyczka).









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz