Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o wymiarach 250x110x100 mm, firmy Korzeniewscy.
Składniki:
drożdże 3 dag
cukier 1/2 łyżki
mąka 0,5 kg
żółtka 3 szt.
pół łyżeczki soli
1 łyżka masła
cukier waniliowy 16 g
ciepłe mleko 250 (do wyrobienia ciasta)
jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka i szklankę mleka. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do wysmarowanej formy i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto smarujemy jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz