sobota, 3 lutego 2024

Pączki z nadzieniem różanym.

 

Pączki z babcinego przepisu. Z podanego przepisu wychodzi 19 dużych pączków z nadzieniem różanym. 

Składniki:

drożdże 6 dag

cukier 1 łyżka

mąka 1 kg

żółtka 6 szt.

płaska łyżeczka soli

2 kieliszki spirytusu

2 łyżki masła

cukier waniliowy

ciepłe mleko 2 szklanki (do wyrobienia ciasta)

marmolada różana

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka, szklankę mleka i spirytus. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, czekoladą itd.














Smacznego!!!

1 komentarz: