niedziela, 4 lutego 2024

Pączki z piekarnika.

 

Pączki z z nadzieniem różanym upieczone w piekarniku. Z podanego przepisu wychodzi 19 dużych pączków.

Składniki:

drożdże 6 dag

cukier 1 łyżka

mąka 1 kg

żółtka 6 szt.

płaska łyżeczka soli

2 kieliszki spirytusu

2 łyżki masła

cukier waniliowy

ciepłe mleko 2 szklanki (do wyrobienia ciasta)

marmolada różana

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka, szklankę mleka i spirytus. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na środkowej półce 30 minut w 180 stopniach Celsjusza do ładnego zarumienienia się pączków. Upieczone pączki wykładamy na talerz i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.













Smacznego!!!

1 komentarz: