Salceson zrobiony jest z tylnej golonki, jest bardzo smaczny.
Surowiec:
Golonka tylna 1 duża szt. 1,6 kg.
Przyprawy do farszu:
pieprz czarny 1 łyżeczka
kminek mielony 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki
ziele angielskie mielone pół łyżeczki
liść laurowy mielony pół łyżeczki
czosnek granulowany pół łyżeczki
szklanka wywaru z gotowania
Wykonanie:
Wymytą golonkę gotujemy 2 godziny, do momentu aż będzie odchodzić kość od mięsa. Ugotowaną golonkę studzimy i oddzielamy kość od mięsa. Mięso kroimy w kawałki a skórę w paski, nie zaduże. Do pokrojonego mięsa dodajemy szklankę wywaru i wszystkie suche przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy dolać jeszcze wywaru. Tak przygotowanym farszem napełniamy osłonki termokurczliwe fi 75. Osłonki dobrze zawiązujemy i parzymy 60 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia chłodzimy w zimnej wodzie około 20 minut. Schłodzone salcesony możemy włożyć do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz