środa, 7 lutego 2024

Salceson z golonki.

 

Salceson zrobiony jest z tylnej golonki, jest bardzo smaczny.

Surowiec:

Golonka tylna 1 duża szt. 1,6 kg.

Przyprawy do farszu:

pieprz czarny 1 łyżeczka

kminek mielony 1 łyżeczka

majeranek 2 łyżki

ziele angielskie mielone  pół łyżeczki 

liść laurowy mielony pół łyżeczki

czosnek granulowany pół łyżeczki

szklanka wywaru z gotowania

Wykonanie:

Wymytą golonkę gotujemy 2 godziny, do momentu aż będzie odchodzić kość od mięsa. Ugotowaną golonkę studzimy i oddzielamy kość od mięsa. Mięso kroimy w kawałki a skórę w paski, nie zaduże. Do pokrojonego mięsa dodajemy szklankę wywaru i wszystkie suche przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy dolać jeszcze wywaru. Tak przygotowanym farszem napełniamy osłonki termokurczliwe fi 75. Osłonki dobrze zawiązujemy i parzymy 60 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia chłodzimy w zimnej wodzie około 20 minut. Schłodzone salcesony możemy włożyć do lodówki.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz