czwartek, 8 lutego 2024

Fasolówka.

 

Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na wieprzowym mostku. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w paście rosołowej jest wystarczająco na tyle że zupy nie potrzeba dosalać.


Składniki na 3 litry zupy:

fasola piękny Jaś 20 dag

ziemniaki 2 szt.

suszona włoszczyzna 2 łyżki

mrożony lubczyk 2 łyżki

suszone warzywa 2 łyżki

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

mostek wieprzowy 60 dag

liść laurowy 5 szt.

ziele angielskie 8 ziaren

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

majeranek 1 łyżka

sól do smaku

Wykonanie:

Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 4-5 godzin. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka razem z mostkiem wieprzowym z 2 litrami wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80 % miękka, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonych warzyw, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową. Wyjmujemy miękkie mięso, studzimy i oddzielamy od kostek, kroimy na kawałki. Dodajemy do gotującej się zupy oraz pozostałe przyprawy, lubczyk, dodajemy również łyżkę majeranku. Gdy wszystkie składniki zupy są miękkie to próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. Zupę podajemy na gorąco z pieczywem.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz