Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na wieprzowym mostku. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w paście rosołowej jest wystarczająco na tyle że zupy nie potrzeba dosalać.
Składniki na 3 litry zupy:
fasola piękny Jaś 20 dag
ziemniaki 2 szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
mrożony lubczyk 2 łyżki
suszone warzywa 2 łyżki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
mostek wieprzowy 60 dag
liść laurowy 5 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
sól do smaku
Wykonanie:
Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 4-5 godzin. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka razem z mostkiem wieprzowym z 2 litrami wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80 % miękka, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonych warzyw, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową. Wyjmujemy miękkie mięso, studzimy i oddzielamy od kostek, kroimy na kawałki. Dodajemy do gotującej się zupy oraz pozostałe przyprawy, lubczyk, dodajemy również łyżkę majeranku. Gdy wszystkie składniki zupy są miękkie to próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. Zupę podajemy na gorąco z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz