Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego, dwoma jajkami, 3 łyżkami mąki pszennej, szczypioru wraz z cebulką dymką i startego sera, doprawione solą i pieprzem ziołowym. Kotlety podane z sosem z pieczarek i fasolką szparagową. Z podanego przepisu wychodzi 12 kotletów. Warto zrobić bo są bardzo smaczne.
Składniki :
fasolka szparagowa 15 dag
Kotlety z makaronu:
pokrojony ugotowany makaron nitki 500 g
filet z kurczaka 1 połówka
szczypior z cebulką dymką 1 pęczek
starty żółty ser gouda 100 g
jajka 2 szt.
mąka pszenna 3 kopiaste łyżki
sól, pieprz ziołowy do smaku
Sos pieczarkowy:
pieczarki mini
cebula 2 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
sos sojowy ciemny 1 łyżeczka
mąka pszenna do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietana 2 łyżki
Wykonanie:
Ugotowany makaron rozdrabniamy nożem i umieszczamy w misce. Kroimy w drobną kostkę filet z kurczaka i dodajemy do makaronu. Dodajemy również drobno pokrojoną cebulę dymkę ze szczypiorem, starty żółty ser, jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy. Z gotowej masy formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu z obu stron do ładnego zarumienienia się. W między czasie dusimy wymyte i oczyszczone pieczarki wraz z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Gdy pieczarki z cebulą będą w miarę miękkie to troszeczkę podlewamy wodą i dusimy jeszcze kilka minut. Sos zagęszczamy mąką i lekko zabielamy śmietaną. Gotujemy także fasolkę szparagową. Usmażone kotlety podajemy z sosem z pieczarek i cebuli oraz z fasolką szparagową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz